niedziela, 9 kwietnia 2017

Brokuł pod czosnkową pierzynką z fetą i prażonymi migdałami


Prostota składników a efekt niewiarygodny.


Składniki:
  • brokuł 
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść płatków migdałowych
  • sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 min. Od razu po odcedzeniu przelewamy brokuła zimną wodą. Pozostawiamy do całkowitego odcieknięcia wody.
Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem. Płatki migdałowe prażymy na suchej, rozgrzanej patelni do momentu aż się staną się złote. Mieszamy ciągle uważając żeby się nie przypaliły. Gotowe płatki przekładamy na ręcznik papierowy do wystygnięcia.
Ser feta kroimy w kostkę
Do miski przekładamy różyczki brokuła, posypujemy serem feta, polewamy czosnkowym jogurtem. Odstawiamy na min 0,5 godziny. Przed podaniem posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wydrukuj przepis